Ocet jabłkowy opinie


O occie, który jakoby wpływał na redukcje tłuszczu słyszałam dawno. Czytałam w przedwojennych kiepskich powieściach dla pensjonarek o pulchnych dziewczynach, które piły ocet, doprowadzając się do utraty zdrowia. Tak więc, gdy przez paru dniami koleżanka opowiadała o occie jabłkowym, dzięki któremu oczyściła organizm i szybko schudła parę kilogramów, przypomniałam sobie o tych książkowych dramatach i moja pierwsza reakcja była na nie. Ale zaraz potem, po moich uwagach wyrażających ubolewanie z powodu lekkomyślności mej rozmówczyni, usłyszałam, że nie chodzi o ocet spirytusowy, tylko o ocet jabłkowy. Są to zupełnie różne substancje. Natychmiast włączyłam komputer, by się dowiedzieć, jak działa ocet jabłkowy.

Ranking, opinie oraz test - Dieta South Beach w ujęciu różnych kategorii np. efektów, łatwości prowadzenia, opinii oraz bezpieczeństwa
Jaka jest najszybsza dieta . Sprawdź nasz ranking.
Ranking, opinie oraz test - Dieta białkowa w ujęciu różnych kategorii np. efektów, łatwości prowadzenia, opinii oraz bezpieczeństwa


Opinie, bez wyjątku, potwierdzały skuteczność tego specyfiku. Czegóż to się dowiedziałam? Jest to produkt naturalny, wynik fermentacji jabłek. Można go zrobić samodzielnie. Wystarczy pokrojone jabłka albo tylko skórki z owoców zalać wodą, osłodzić miodem i odstawić w zaciszne miejsce na 3 tygodnie. Jakie reakcje tam zachodzą, wiedzą chemicy. Dla nas najważniejsze jest, że powstały ocet jabłkowy nadaje się do spożycia. Przelewamy go do butelek i 3 razy dziennie po 2 łyżki dodajemy do szklanki wody, po czym wypijamy przed śniadaniem, przed obiadem i przed położeniem się spać. Ocet, jak to ocet, ma prawo i obowiązek być kwaśny, więc napój słodzimy łyżeczką miodu. Nie cukru, bo przecież pijemy po to, by schudnąć, a nie przytyć.

Ocet jabłkowy przyspiesza procesy trawienne, spalając kalorie, pomaga w trawieniu tłuszczy, usuwa toksyny z organizmu. Dzięki tej ostatniej właściwości cera robi się ładniejsza, znikają wypryski i zaskórniki. Dzięki kuracji octowej zmniejsza się też poziom cholesterolu, wzmacniają się naczynia krwionośne, poprawia krążenie. Obecna w płynie witamina E wyłapuje wolne rodniki, działając antynowotworowo.

Hola, hola! – pomyślałam. Czy nie za dużo tego dobrego? Ale zaraz wyczytałam, że ocet jabłkowy od wieków był wykorzystywany w medycynie ludowej do leczenia różnych dolegliwości, a medycynie ludowej można wierzyć. Czy mielibyśmy dziś antybiotyki, gdyby babki – zielarki nie ugniatały pajęczyny z chlebem i nie przykładały ich do ran?

Tak więc postanowiłam na sobie wypróbować działanie octu jabłkowego. Opinie koleżanek i osób wypowiadających się na forach internetowych mnie do tego zachęciły. Odchudziłam się jakiś czas temu, ale obawiam się efektu jo-jo, który już nieraz mi się przytrafił. Nie chciałam czekać 3 tygodnie, aż sama zrobię ocet jabłkowy, opinie o tym ze sklepu są równie dobre, więc wyruszyłam na zakupy. W większości osiedlowych sklepików oferowano mi ocet spirytusowy albo winny. Wreszcie znalazłam ocet jabłkowy. Okazuje się, że jest to doskonała przyprawa do sałatek warzywnych i owocowych, ale dotąd nieobecny w mojej kuchni. Muszę to zmienić. No więc piję według wskazówek. Podziałało! O właściwościach oczyszczających można się przekonać bardzo szybko, więc lepiej nie szykować się na dłuższe piesze wędrówki po mieście. Jestem pewna, że inne zalety również się sprawdzą. Użytkowniczki tego specyfiku twierdzą zgodnie, że to DZIAŁA!